Wartość hodowlana
dla producenta rasy Montbéliarde
Obecnie hodowcy krów mlecznych przykładają coraz większą wagę do opłacalności produkcji, natomiast wprowadzenie kwot mlecznych powoduje, że coraz trudniej jest ją polepszać przez zwiększenie wysokości produkcji. Hodowla krów będących owocem blisko stuletniej selekcji zmierzającej do produkcji mleka o wysokiej jakości głównie na bazie pastwisk (siana bądź kiszonki), jak to jest w przypadku Montbéliarde, umożliwia najskuteczniejszą przemianę najtańszej paszy w mleko. Ponadto, jako że ich mleko jest tradycyjnie przeznaczone do produkcji sera, szczególną wagę przywiązywano zawsze do dobrego stanu wymienia. Zaowocowało to wymieniem odpornym na zapalenia i małą liczbą komórek somatycznych.
Płodność, długowieczność, łatwość wycieleń i temperament stanowią dodatkowe kryteria w selekcji Montbéliardów, gdyż ich znaczenie w produkcji jest dziś coraz bardziej doceniane.
Ponad 40 krajów, na wszystkich kontynentach wybrało Montbéliardy - rasę czystą lub krzyżowaną z rasą Simentale (Niemcy, Austria, Szwajcaria, Czechy), z rasą Holstein (Holandia, Kanada, USA, Meksyk), a nawet z zebu w strefach tropikalnych. Rasa Montbéliarde dostarcza im krów o wysokiej wydajności mlecznej, o dobrym pokroju, łatwo dostosowujących się do bardzo różnorodnych warunków hodowli spotykanych w tych krajach.
Jako rasa czysta bądź jako krzyżówka, Montbéliarde udowodniła, że doskonale odpowiada kryteriom opłacalności w nowoczesnej produkcji mleka. Stała się dziś jednym z najważniejszych aktorów przemysłu mlecznego na szczeblu światowym.