Montbeliarde - największa hodowla w Polsce

Strona główna / O firmie

O firmie

Jesteśmy dynamiczną firmą wyspecjalizowaną w hodowli bydła ogólnoużytkowego mleczno-mięsnego czystej rasy Montbéliarde. Hodowla położona jest w południowo-wschodniej Polsce w malowniczym zakątku roztocza wschodniego. Posiadamy około 200ha łąk i pastwisk, z których pozyskujemy wysokiej jakości sianokiszonkę i siano. Nasi pracownicy stanowią wysoko wykwalifikowaną kadrę.

Firma MONTAGRO jest największym hodowcą rasy krów Montbéliarde w Polsce. Całość materiału hodowlanego sprowadziliśmy z Francji.
Reprodukcję prowadzimy w oparciu o nasienie najlepszych światowych byków tej rasy, takich jak Rapallo (ISU155), Plumitif (ISU 153), Ralban (ISU141), Oxalin (ISU 140) i innych. Posiadamy również dwa byki rozpłodowe które są wpisane do Księgi Głównej Rasy Monbéliarde.
Całość stada jest pod oceną Polskiego Związku Hodowców Bydła.
Mimo że jest to rasa ogólno-użytkowa w roku 2007 średnia wydajność bydła wyniosła około 7.400 litrów na krowę w pierwszej i drugiej laktacji, a w roku 2008 planujemy przekroczyć wydajność 8000 litrów w laktacji.

Zakładając hodowlę stanęliśmy przed wieloma problemami, które każdy hodowca doskonale rozumie:

Zapewne każdy z nas czyta fachową literaturę, W USA wysokowydajne stada są brakowane rocznie nawet do 30%! Czy nas na to stać? Czy stać nas na to by produkować mleko, a następnie je wylewać, bo komórki somatyczne są za wysokie? W obecnej chwili, po kilku latach doświadczeń już wiemy, że podjęliśmy dobrą decyzję, sprowadziliśmy z Francji prawie 200 sztuk krów rasy Montbéliarde.

Poniżej kilka danych o naszej hodowli:

Rasa Montbéliarde charakteryzuje się bardzo dobrą wydajnością mleczną przy niewielkich wymaganiach i dużej odporności zdrowotnej. Krowy tej rasy mimo tak dobrej wydajności mlecznej są długowieczne i nawet w 6-7. laktacji dają dobre ilości mleka. Byki tej rasy przy optymalnym żywieniu szybko osiągają wagę ponad 600 kg przy której warto je sprzedać co dodatkowo czyni opłacalnym hodowlę tej rasy.

W obecnej chwili stado liczy 350 sztuk bydła.

Sprzęt udojowy

W naszej hodosprzetwli wykorzystujemy najnowocześniejszy system udojowy firmy DeLaval. Dzięki temu proces odbywa się bez uszczerbku na zdrowiu krów, przez co i mleko jest lepszej jakości.

Warunki hodowli

Utrzymujemy najwyższe standardy hodowlane, m.in. poprzez:warunki1

  1. Stosowanie nowoczesnych metod żywienia dla wysokowydajnego stada przez:
    • sporządzanie paszy indywidualnie dla każdej z grup żywieniowych,
    • przygotowanie jednolitej, bardzo dobrze wymieszanej o prawidłowej strukturze paszy w formie TMR w wozie paszowym poprzez wykwalifikowanych pracowników,
    • skład TMR jest ustalany, przeliczany a następnie jego skuteczność jest dokładnie analizowana przez naszego doświadczonego Zootechnika na podstawie zawartości tłuszczu, białka, mocznika i liczby komórek somatycznych w mleku indywidualnie dla każdej krowy,
    • w naszej praktyce zwracamy szczególną uwagę na bardzo dobre przygotowanie poszczególnych składników TMR takich jak kiszonka z kukurydzy, kiszonka z traw które zawsze są zebrane w odpowiednim terminie
  2. Utrzymywanie stada w bardzo dobrej kondycji zdrowotnej zgodnie z najwyższą sztuką i praktyką hodowlaną przez podjęcie następujących działań: warunki2
    • nadzoru lekarzy weterynarii, którzy przeprowadzają na bieżąco kontrolę powycieleniową i przedwycieleniową, którą przeprowadzamy tylko raz w miesiącu,
    • podejmowanie prewencyjnych działań takich jak szczepienia - całe nasze stado jest zaszczepione od zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy (IBR-IPV),
    • wdrożone procedury, które pozwalają na bieżąco zbierać informację o zmianie stanu zdrowia poszczególnych zwierząt, co pozwala na podjęcie szybkich i skutecznych działań prewencyjnych (w wyniku tych przedsięwzięć 100% wyprodukowanego mleka oddajemy do mleczarni, a przypadki zapalenia wymion czy inne schorzenia zdarzają się sporadycznie),
    • stosowanie sprawdzonych preparatów do dippingu, (tj. ochrona strzyków po udoju oraz ich zasklepianie),
    • w naszym gospodarstwie krowy po wyjściu z hali udojowej zawsze wracają do stołów paszowych pełnych świeżej paszy,

Praktycznie rasa Montbéliarde "sama się wyciela" i nie wymaga asysty lekarza, czy zootechnika.

« Powrót